I alkoholens och katodrörets grepp

Vad kan vara bättre än att bakfull spendera en fredagskväll tillsammans med fyra tvåhjulsfilmer och åtta kalla öl? Urlakade och mjuka efter en hård kväll med billiga öl och mycket entusiasm kvällen innan, kände vi ett starkt behov av att se stordåd utföras på tvåhjul, i komfortabel säkerhet. Sagt och gjort, mycket snart hade vi klurat ut upplägget för vår rätmätiga lilla självbelöningsplott. Vi högg två nävar filmer, uppsökte kvällsöppet systembolag och inhandlade slumpmässigt fyra öl var. Kriteriet var snygg flaska - garanterat gott öl! Popcorn avslutade våran konsumtionsblitz. Kom ihåg; ingen kall bitter utan salt!

Videon laddades, ölen kyldes och korkades upp, popcornpåsen öppnades och vi softade till slut förväntansfulla ner i soffan för kvällens underhållning. Utan tvekan kapitulerade vi villigt och rekordsnabbt inför katodrörets hänförande flimmer. Och lät oss de fyra kommande timmarna storögt beundra en kavalkad av bristande övermod, oerhörd dumhet, sprudlande energi, ungdomligt oförstånd och total hängivelse. Vi beskådade med hakan på bröstet den mest drivna och imponerande åkning som någonsin har förevigats av video- och filmkamera. Och ölen smakade gott!

Film nummer 1: How i wasted my summer.Vad kan man säga? Femtio minuter av m a y h e m, dumhet och riktigt hård BMX attityd! En film fylld av hormoner, lättklädda brudar, arga poliser och säkerhetsvakter, fyrverkerier, roofjumps, dirttävlingar, streetsessions, spöade bladare, eldslukare, wallrides och riktigt clean BMX åkning på hög nivå. Vi älskade varenda minut!

Detta är en film som gör en glad i sin hängivenhet till ögonblickets infall, ungdomlig odödlighet och ett totalt oförstånd inför allt vad vuxet ansvar innebär. Att se dessa oerhört skickliga åkare göra alla dessa saker på två små hjul som man inte trodde var möjligt, är inspirerande och frustrerande på samma gång. Väg in de tunga stålramarna utan en millimeter fjädring och det hela blir helt sanslöst. Vi är och förblir extremt imponerade av denna nästan absurda mix av galenskap och stordåd! Se den på egen risk...

Öl nummer 1: Tobias drack en corona som smakade ganska ok, men saknade dock den där klara trivsamma friska smaken den får när man petar ner en bit lime i flaskan. En smula missnöje.

Erol inmundigade en Miller som till sitt yttre lovade runt men höll tunt. Ölet som luktade som öl var på tok för uddlöst och saknade smak, beska och var allmänt blaskigt. Otillfredställd!

Film nummer 2: The way of freestylin´.Är något så udda som en svensk producerad BMX film , med lokala hjältar i alla ledande roller. Istället för att ha ett klart tema , en röd linje, så varvas streetkörning med sekvenser tagna i Rålambshovsparksrampen, Frysen och på några udda parkeringsplatser. Alla dessa spots används för att demonstrera och förevisa en mängd olika tricks, alltifrån grundläggande nybörjartricks, till avancerade och dödsföraktande luftfärder. Lite av en instruktionsfilm är det hela, men överlag en trevlig och informativ film. Inga pensionärshem sticks i brand, inga tonårsflickor i tighta kläder eller redlösa, alkoholstinna pojkstreck. Polisen slipper svettas.

Frost skålade högljutt över att få uppleva Sthlm från två hjul på film. Att få se, och känna igen en mängd välkända spots i stan, "Kolla, trapperna vid Teknis!", är ett coolt faktum som ger extra fet cred. Detta faktum överskuggar mycket av dess aningen oskarpa och osammanhållna approach till att presentera BMX i sthlmsk miljö. Vi kan bara med spänd förväntan hoppas på en mer fokuserad uppföljare med renodlad åkning som huvudtema. De här svenska killarna som visas upp, håller helt klart världsklass. Definitivt värd att se.

Öl nummer 2: Tobias satte smaklökarna i en Miller och ångrade sig genast. För att citera Monty Python: Fucking close to water! Det var nåt mer med det där skämtet, men det komms ej ihåg just då. Stort missnöje.

Erol utforskade en Samuel Adams som befanns vara fullt godtagbar både till smak, beska och bitterhet samt med en trivsamt kvardröjande eftersmak. Ett värdigt frostningsöl.

Film nummer 3: Shift.En absolut klassiker i freeridekretsar världen över. Ingen annan film förutom Krankedserien, har inspirerat lika mycket som Shift, och därmed hjälpt till att forma en ny våg av attityd och åkning. Filmen är i huvudsak inspelad i freeridingens egna huvudstad, Vancouver, Kanada, med lokala förmågor och hjältar framför kameran. Dessa innovatörer är de som konstant höjer ribban för friåkningen, och hör till de som oftast har synts på bild eller film de senaste åren. Det genomgående temat i filmen är dropps, dropps av alla de slag, höjder och stilar. Här huckas det vilt och glatt i betong och natur, det kraschas och knäcks vevar med samma goda humör filmen igenom. Det är en ögonöppnare för vad som kan utföras på två hjul, och gör en häpen över hur extremt och radikalt åkningen har utvecklats i Vancouver. Detta är filmen som gång på gång inspirerar och får en att utmana sig själv i betongen. Är ett måste för alla freeriders.

Öl nummer 3: Tobias avsmakade en Singha, ett thailändskt öl som visade sig vara ganska ok men passar nog bättre till en het thaimiddag än till videokvällar. Inte missnöjd direkt men inte heller euforisk.

Erol ackompanierade rullen med en traditionsfylld ale vid namn Kilkennys. En klassisk film och ett dito öl som rinner ner i strupen utan friktion och skämmer bort drickaren med en len, väl definierad smak av humle och en rundad beska. Förnöjsamt leende!

Film nummer 4: Kranked 3.Den senaste filmen i serien är som vanligt ett snäpp mer adrenalinfylld än de tidigare. Här bjuds det på mängder av häpnadsväckande åkning från flera av världens hörn. Det uppvisas radikala linjer och åkare i Turkiet, Peru, England, Kanada, Frankrike och USA. Och fortfarande efter alla dessa år, är Kranked en stilbildare för den nya skolans åkning och inspirerar allt fler till nya stordåd. För här uppvisas verkligen en imponerande och sinnesutvidgande repertoar av sanslösa hopp, dropps och stunts. Från cleana partier med helmetcam, soft carving i Arizona och bisarrt klippdroppande britter, till takdroppande Vancouveriter, så låter aldrig denna kavalkad av dödsförakt betraktaren bli besviken. Man trycks villigt och storögt tillbaka i soffan med gapande mun, och glömmer nästan att smutta på sin öl. Men bara nästan, för tyvärr finns det smolk i glädjebägaren i form av en onödig och något fånig datoranimerad ramhandling, som tyvärr drar ner tempot avsevärt. Bidragande till viss del av temposänkningen, är också en del av de inslag med lokalfärg som används för att presentera nya locations. Annars rockar det hela fett, och är snyggt och proffsigt filmad med flera riktigt smootha slowmotion sekvenser. Vi väntar med bävan på nästa film.

Öl nummer 4: Tobias tröstade sig med en Newcastle Brown Ale som befanns vara en utmärkt smaksensation. Länge porlade den runt i munnen innan den glupskt svaldes i förnöjda klunkar som bara krävde mer och mer. En klar och väl definerad smak som håller en vid gott humör. Mycken nöjdhet infann sig.

Erol sökte oupptäckt smak och fann den i en tidlös brun flaska vid namn Old Gold. Det flytande guldet undersöktes och befanns vara av ypperlig kvalitet, fyllig smak med harmonisk helhet som tarvade till skål i Frosts namn. Glädjescener i gommen.

När ölen var uppdrucken, knät fyllt av popcorn och videon bara visade flimmer, infann sig en omedelbar längtan efter varmare och ljusare tider. Tider spenderade på hojen med ett stort leende och ljummen fartvind, i sällskap med sina bros och med däckbrusets sus i öronen. Vi kom fram till att detta antagligen är det idealiska resultatet av en lyckad videokväll med filmer som har det där lilla extra. Eller så var det bara ölen...

/ErToTack till Cykelspecialisten i Sthlm för lån av videofilmer.

www.iceman.se
www.systembolaget.se© Frost 2001-2002
www.frostnet.nu