ONEPOINTFIVE!?
RaceFace Diabolous illustrerar storleksskillnad. Frost säger bara fräst, fett och flammor... Full pott!!!Nu är det revolution på gång!Instegsmodellen Flick med styrrör av stål och den enklare TPC-kassetten...

Snygg, styv och stabil, lovar Manitous Slider många kontrollerade landningar.

Closeup på 20mm axel alà HexLock. Fast förankring!

Foes fabulösa freerider Fly, här framfixad för feta, fina styrröret.

 

En Joker med en joker i leken.

 

Frost våta dröm... (ahem)

 

 

 


I skenet av dagens långslagiga, högteknologiska stötdämpargafflar, så är det länge sedan en gaffel med 3 tums slag ansågs vara DH-specifik. Under åren som har gått från 1995, så har slaglängden och graden av skojsig FR-misshandel som hårdvara utsätts för, stadigt ökat. En mer entusiastisk, respektlös och öppen åkstil har ofta resulterat i brustna styrrör och ovaliserade ramar. Den nuvarande styrörsstorleken har nått sin yttersta gräns av tålighet, om man får tro på det konsortium av företag som ställer sig bakom den nya "onepointfive"standarden.

Främst tänkt för freeridecyklar utrustade med enkelkrona, skall den knyta ihop den hittills "sladdriga" framänden genom att öka styrörsdiametern. Akilleshälen för långslagiga enkelkronegafflar, ökas från dagens 1 1/8 till NorrlandsGuld-burkiga 1,5 tum. Dubbelkronade gafflar har en helt annan stressbild jämfört med enkelkronsditon och anses inte dra fördel av den större diametern.

Amerikanska Manitou är först ut över tre meters droppet, med sin första, riktigt hårdfokuserade freeridelinje av grovkalibriga gafflar. Designade med credot "The end-all, be-all in long travel suspension forks" är de fyra hårdhudade stigsmootharna tillverkade med feta 32mm innerben, TPC/TPC+ dämpning, den fortfarande lika erotiskt eggande bak-o-framvända bromsbryggan och nyframtagna bussningar som enligt propagandan "dramatiskt" skall minska på servicestoppen. Skivbromsfäste modell "Post" mao Hayes, är det enda valet på alla gafflarna. Ingen option att montera v-bromsar finns alltså.

Förutom den ökade styrrörsdiametern är den riktigt trevliga nyheten, iaf för denne huckslarvige redaktör, inkorporerandet av en riktig 20mm axel. Och inte bara en vanlig rund därtill, utan en formad som en sexkant därav namnet Hex-Lock. Fördelen är en mycket potent sammanlåsning med gaffeländarna, då axeln inte tillåts att vrida sig under extrema manövrer. Därmed hålls också de båda gaffelbenens individuella liv till ett absolut minimum. Eder redaktör är så stokad över detta faktum att han är tvungen att elaborera om detta i ytterligare ett par meningar. Marzocchi har tidigare varit på rätt spår med sitt QR20 paket för enkelkronegafflar. Trevlig styvhet, men utan vare sig en riktig 20mm axels fasta handslag, eller snabbheten hos en riktig snabbkoppling vid hjulmeckel. Att Manitou erbjuder Hex-Lock över hela linjen tyder på engagemang och lyhördhet gentemot friåkare. Applåder!

Den enklaste av de fyra, Flick, kommer speccad från fabrik med omställbar slaglängd 110/130, den enklare varianten av TPC, enbart 1 1/8 styrrör i stål och fjädrar i samma ferrosigamaterial. Val mellan vanliga gaffeländar eller Hex-Lock.

Firefly är i princip en hotroddad Flick med den känsligare TPC+ dämpkassetten och titanfjädrar för att landa på ca 4,6 lbs/ 2,1 kg. Minst tung i familjen för de med den läggningen. Slag mellan 110/130 utlovas som enkelt skall vara omställbart utifrån. Styrröret som är tillverkat av aluminium finns både i den gängse storleken 1 1/8 och nykomlingen 1,5 tum.

Manitous dubbelkrona är döpt till Slider och innehar sina syskons attribut i form av TPC+ dämpning, 32mm innerben och ett aluminium styrrör enbart dimensionerad för 1 1/8 lager. Sextums slag hyses i ett styvt chassi som tillbörligt går att kita med Hex-Lock. Och varför skulle man inte vilja göra det? Tyvärr saknar Slider omställbar slaglängd till undertecknads förtret. Dagens mer vivida åkare uppskattar den inneboende flexfriheten i en fint konstruerad DC, men vill gärna ha möjligheten att smidigt sänka framänden på cykeln vid branta klättringar uppför. Dubbelkronor är inte längre DH-åkare enkom föranlett, utan används också i endurosammanhang. Trist Manitou när teknologin ändå finnes. Nästa år kanske?

Så... slutligen för att avrunda tallriken av långslagig kärlek, dämparen som är helt designad och byggd kring den nya 1,5 tums-standarden. Breakout. En enkelkronegaffel med, översatt från Manitouitiska, mycket metall på rätt ställen och, get this, upp till sex tums slag. Väldigt intressant. Stålfjäder, Hex-Lock tillval, TPC+ mjuk oljedämpning och framförallt 132/152mm omställbar resa upp och ner och naturligtvis enbart skivbromsar på en så skarpladdad huckhaubits.

Answer har satt ett flertal högprofiliga testmarsvi... freerideåkare på programmet. Däribland märks förutom den pensionerade John Tomac också DangerousDan och hans gäng av Flowriders, Andrew Shandro och Dave Watson. En amerikan bland kanucker med förkärlek för gropiga, grottiga och svårnavigerade cykelstigar som hellre förr än senare avslöjar okvalificerat material.

Men en gaffel gör ingen cykel på egen hand. För det stora antalet hjuldjur därute som trafikerar våran sida, förtydligar vi att en gaffel med en diameter på 1,5 tum kräver en ram som är anpassad till en dylik gaffel. Duh. Och inte bara ramen utan även styrlagret och styrstammen måste vara anpassad till denna standard. Styrrörs-reducerare finns till Cannondales och Kleins, men den dagen vi kan blåsa upp våra 1 1/8 ramar till 1,5:het... Skicka ett mail!

Flera kompetenta tillverkare har tagit det dedikerade klivet upp till 1,5 tum:het och kommer att erbjuda ramar till 2003. Däribland: Cannondale, Ellsworth vars Dare vi verkligen vill se med den nya standarden: mums!, Intense Uzzi SLX, Turner, Yeti och något förvånande K2, som inte direkt har varit någon fixstjärna för NorthShoristisk inducerad dumhet. Flera andra företag har tillverkat prototyper för evalution däribland Foes med sin exemplariskt byggda Fly. Andra är kanadensiska kultbyggaren Brodie, amerikanska Specialized som man antar kommer att låta sin freerideram BigHit svälla i styrröret, SantaCruz, Titus och KHS.

Frostredaktionen är trots konceptets relativa vattentäthet något kluven inför 1,5 tum. Ur en teknisk synvinkel är Onepointfive ett absolut steg i rätt riktning. Enligt upphovsföretagen skall styrrör i diameter 1,5 vara upp till 134 procent styvare och 44 procent starkare beroende på implimentationen av tillverkaren. Inga siffror finns på övriga angränsande komponenters förmuskling, men vi kan anta att de också åtnjuter liknande fördelar vad gäller styvhets och styrkeökningar. Enbart goda nyheter för åkare som trycker ut kuvertet. Mer styrka till ett relativt litet pris viktmässigt, mer fjädring med enkelkrona och allt vad den innebär i svängradie och rörlighet. Kort och gott två tummar upp.

Å andra sidan renderas ett världsomspännande stall av kapabla freeride-chassin "oanvändbara". Att köpa upp sig till den nya standarden kan bli ett kostligt äventyr. Okej att du kan använda dina komponenter från ditt förra åk till stor utsträckning, men ram, gaffel, styrlager och styrstam måste du inskaffa på nytt. Dyrt och tråkigt tycker vi att det är, men när kossorna kommer hem är vi ändå positiva till all utveckling som ger oss mer av allt det goda: slag, rörlighet, hållbarhet och styrka.

Red. kan inte låta bli att brainstorma fram ett styrrör till dagens system, tillverkat av stabilt stål i en för ens tänders hälsosam tjocklek eller någon form av hi-tech komposit i titan-stål-alu-kolfiber. Något riktigt fläskigt alltså. Para detta styrrör med en krona av lämpligt material som i princip är helt obearbetad förutom de tre hålen för innerbenen och styrröret. Låt det vara stort, tungt och gargantuiskt tilltaget. Visst, det kommer att väga en del men det är ett billigt pris att betala för att åka vidare på ens nuvarande hoj med en enkelkrone gaffel med längre slag och högre hållfasthet. Kanske kan man närma sig sex tums området också, vem vet? Frostred är helt enkelt nyfiket på hur långt man kan pusha dagens teknologi om man ger utvecklarna fria händer. Detta kanske inte är praktiskt möjligt, visst vi fantiserar bara, men man kan väl få önska sig det bästa av världar, eller hur..?
Svart på vitt: det är inte längden utan diametern som räknas...

Storebror Firefly, kittad med alu-styrrör, TPC+ och titanfjädrar.

Big, bigger, Breakout. Sex tum boendes i en enkelkrona..?!

Stabila kulor för stora styva styrör...

Ellsworth Joker möter Onepointfive.

 


Cannondale säger: "Haha! Vad är det för nytt med stort styrhuvud..?".

 

Stor- och lillebror och kompisar ändå!

 

Var la jag nu ölburken nånstans..?

 

Manitou presenterar sin nya NorthShore tank, och den flyger!
Foto: Sterling Lorence© Frost 2002
www.frostnet.nu