Bikes: Ridden: Kona Stab 2001
GrandDuke Tobias loggar lite Stab-airtime...
Foto: olleGrandDuke olle trappsurfar smooth.
Foto: TobiasStaben har Frost-ögat på sig.
Foto: Tobias

GD Tobias bombar glatt Nybohovsbacken.
Foto: olle
Styvt styrpaket för vitknogade stunder.
Foto: TobiasFrost har haft den stora äran att få testa/ missbruka en ilsket röd godbit från Kona. Vi är fortfarande förvånade över att Kona-Tobias lät oss lägga våra svettiga händer på någonting så begärligt för oss fattiga freeriders. Ett mosat bakhjul, ett böjt växelöra och inte mindre än tre knäckta dämpbultar senare, och efter att vi högst motvilligt återlämnat den, har vi nått den eniga slutsatsen att den här lilla karamellen var något helt i Frosts smak.

De första intrycken var att den kändes kompakt, tung och pålitlig. Men detta var inte på något sätt avskräckande, snarare förtroendeingivande med tanke på cykelns tänkta publik och vår ohämmade betongkärlekshandlag. Efter att man satt sig på den och ohhat och ahhat! över den softa, myssoffemjuka fjädringen, var det alltid full, otveksamm tilt framåt. Våran Stab-stödda framfart nerför elaka trappor och förföriska dropp, snabba runs nerför klippor och dammiga stigar ackompanjerades av kedjesmatter, däckssurr och en känsla av oövervinnerlighet. All vår gorillaartade framfart, med allt vad det innebär av övermod, sneda landningar, allmän okoncentration och vitknogade styrmisstag, togs stilfullt och kompetent upp av Stabens överseende och grova karaktär. Stabilitet i kvadrat, jawohl! Den gav direkt en känsla av solitt självförtroende oavsett om man bashade i betongen, eller speedade i det gröna.

Till denna känsla bidrog den otroligt trevliga och socialt kompetenta Marzocchi JrTen, som gjorde sig till kompis med vilket ojämnt underlag som helst. En bidragande orsak torde vara gaffelns steroidpumpade gaffeländar med QR20+ som hjulankare. Vi kan bara ge feta tummar upp till detta trevliga landningsställ med hälsosamma mängder olja, fjäder och 150 mammiga mm som alltid tar emot med stora famnen.

Ramen utgjordes utav Konas egna Eastonesqa RAD-liknande Klumprör, som enklast kan beskrivas som solida, snygga och stabila. Ramen är något kortare och kompaktare än de liknande enduroartade Stinkyramarna, något som gjorde att den nästan försvann under en och skapade den där bmxiga känslan av total kontroll men med 6 förlåtande tum fram och bak. Bakfjädringen kan bara betecknas som direkt,trampvänlig och responsiv på ett uppmuntrande och accelerationsglädjande vis. Samtidigt utan att på något vis förta den storsväljande upplevelsen som Konas, vid det här laget välkända, fourbar-länkage alltid erbjuder piloten. Värt att nämna var kabelfästen för framväxel som ger den freeridande själen möjlighet att i alla fall ha två enduriska klingor till sitt förfogande. Det övergripande intrycket var mycket metall på rätt ställen, gediget byggt och väl tilltaget.

Dessutom toppades cockpit av med ett brett och rejält Konastyre fast förankrat vid en liten hård Funn aluminium klump med många skruvar. Ingan flex där inte, no sir-ee!!! Vi gillade också, eller, nästan älskade de tillmötesgående Avid Arch Supreme bromsarna, som så kärleksfullt halade ner oss från Benderska dumheter och Concordska hastigheter. Konas bmxiga handtag med sina breda kragar/ kanter var mycket trevliga, och fick vissa testare att vilja lägga vantarna på dem... permanent.

Truvativs Hussefeltvevar var styva, rigida och hade en tendens att gå runt runt som de helst skall. Trivsamt nog bidrog Mr Dirt Gismo kedjestyrare till att göra tramppaketet till en pålitlig, ourspårbar och kedjedragande kraftöverföring som aldrig tappade greppet. Växleriet var Shimano as usual! LX was the name of the game.

Hjuleriet bestod av Konas egna skivbromsförberedda nav, Sun DitchWitch fälgar, en massa blanka ekrar och Tiogas oslagbart gummerade feting 2,3or i en förhållandevis hållbar konfiguration. Dessa stackars rundlar fick stå ut med otal okärleksfulla plattlandningar, vassa trappsteg, konkreta kanter och allmän misshandel i största allmänhet. Det är inte konstigt att bakhjulet till slut surade ur och tappade formen av all bearbetning, men detta var lätt åtgärdat med lite spänning och TLC.

Kontaktpunkterna sadel och pedaler var adekvata, förhållandevis bekväma och fyllde sin funktion utan några stora åthävor. De utbytbara piggarna på pedalerna var både spetsiga och servicevänliga förutom sin greppande funktion. Det enda missnöje som hördes kom från Erols smalben efter en alltför intim liten tetè-a-tetè. Men ärr och blod bygger karaktär... har vi hört.

Det enda nackdelarna vi upptäckte var dels ett inslag av Kona-itisis, vilket innebär att det utbytbara växelörat bak är något underdimensonierat, och följdaktligen ibland under hårda landningar viker in växelföraren i bakhjulet med katastrof som följd. Vi upplevde detta lilla "nöje" tack och lov bara en gång, men det är alltid tråkigt att gå hem och örat kostar sina 200 kronor i alla fall. Vi känner till åtminstone ett tiotal tillfällen av denna trista åkomma och hoppas innerligt att Kona åtgärdat detta till nästa års modeller.

Den andra nackdelen handlade mer om att någon antagligen bytt fjäder på Foxdämparen av någon oförklarlig anledning, och ersatt den med en 1 tum kortare och något mjukare fjäder. Detta ledde följdaktligen till ett antal genomslag med böjda och brutna dämpbultar som följd. Detta ledde till en del droppfrustration och hårdvaru-oro som hämmade oss på ett trist vis innan vi diagnostiserade problemet.

Vi kan avslutningsvis bara ge ett par feta tummar upp, och gratulera Kona till detta lilla hårdvarupaket, som har kapabilitetet till stordåd och äventyr i den moderna freeriderns alla olika brutala arenor. Man skall inte låta sig nedslås av att Staben kanske inte finns på programmet i år, då Stinky-ramarna 2002 är i princip nästan identiska med denna lilla godbit.

Frost says: love to ya!


Da Grand Dukes

 
GrandTrixer BoBbY mjukhuckar provkompisen.
Foto: Tobias
Attraktiv booty.
Foto: Tobias
Stab med GD Tobias visar fin form.
Foto: olle
För allt vridmoment du kan åstadkomma...
Foto: Tobias
Konas lilla hårdvarukaramell posar i en av sina dedikerade arenor...
Foto: Tobias© Frost 2001-2002
www.frostnet.nu