Hotrod:BoBbYs Raven
  Detta är förra sommarens hotrod nr ett. BoBbYs "Cannondale Raven Special". Omlackad i badassblack, och med 24:or och Shimanos XT skivbromsar, var det en syn som fick många att haja till och stanna upp. Vart den än rullade eller ställdes upp var den alltid inom kort omringad av nyfikna och frågvisa betraktare. Det är sällan en hoj är en sådan uppmärksamhets magnet som denna.

Ursprungligen levererades den som ett ramkit med Leftygaffel. Fåfänga försök att få loss en Team-ram i svart med polerad sving, hade bara resulterat i ett flertal resultatslösa fax och telefonsamtal till huvudkontoret för Cannondale Europe i Holland. Under en period verkade det till och med som om det inte ens gick att köpa loss enbart en ramsats, något som onekligen verkade en smula konstigt. Den enda ram de efter all kommunikation kunde tänka sig att sälja, visade sig vara en med kolfibern synlig under blåskimrande klarlack, och med en sidblå baksving, en finish som den nye ägaren inte på något sätt tänkte behålla.

Grundideén var att slipa bort all klarlack på framramen, för att få fram den råa kolfibern i svart att klarlacka. Baksvingen skulle strippas ner till den rena aluminiumen, och sedan poleras till högglans. Medans det på baksvingen gick problemfritt att få den fri från färg, visade det sig tyvärr betydligt svårare att få bort den blåtonade klarlacken på framramen. Det var väldigt tidskrävande att slipa ner den för hand, och med maskin blev resultatet alldeles för ojämnt och svårkontrollerbart. Så efter en tids fåfänga försök att få till finishen beslutades det att en omlackering i den klassiska färgen badassblack. Något som visade sig fungera alldeles utmärkt, och looken blev helt perfekt med den dekalsats som hade införskaffats för ändamålet.

Tänkt som en lätt och hanterbar freeride hoj, med effektiv och lagom lång bakfjädring utvecklades den snabbt till allt mer hardcore busmaskin. Redan på ett tidigt stadium stod det klart att den skulle bestyckas med ett par 24 tums Halohjul från brittiska Identeti, med ett 3.0 tums däck fram och ett 2.6 bak. Att skivbromsar var det enda som det fanns fästen för, gjorde valet av bromsar lätt. I början planerades det för att det skulle användas Hope XC4, men för att passa bättre till den helsvarta uppenbarelsen byttes dessa ut mot ett par Shimano XT skivbromsar. Drivlina och växelreglage utgjordes av XTR, med ett par av Coda producerade MagicMotorcycle vevar. Dessa avancerat frästa och extremt bearbetade aluminiumdyrgripar, roterar på en fet aluaxel, och är bland det styvaste och lättaste vevpartier som finns. Tyvärr också bland de dyraste och mest sällsynta. Vidare utrustades den med ett par svarta Easton flattie pedaler och deras nysläppta sadelstolpe som passande nog också var i kolfiber. Styrpaketet bestod av Cannondales egen lilla Leftystyrstam och ett brett, starkt och väldigt svart Syncros DH styre. Till sist sadeln, den bizarra och så sällan skådade utanför cykelbutikernas glasmontrar, Flite Carbon. Denna spartanska lilla sadel består av två böjda titanrör och en tunn hinna av klarlackad och sadelformad kolfiber. Och konstigt nog har den, bland de få som använt den en längre tid, rykte om sig att faktiskt vara riktigt bekväm.

Att testköra detta märkliga lilla projekt visade sig mycket roligare än vad man först kunde tro. De små och feta DH-hjulen fick en lätt att tro att den skulle vara tung och trögtrampad, men ack så man kunde missta sig. Hojen var accelerationsnabb och lättdriven, kvick, och kändes mest som en stor BMX med fjädring. Som gjord för att busa omkring bland trappor, kanter och andra skarpa ytor i betongen. Den lockade en att glatt satsa utför allehanda hopp och kändes som en liten droppmaskin med inbyggt övermod. Undertecknad har sett ägaren vid ett flertal tillfällen ägna sig åt de mest hårresande branta "downtrails", och i största allmänhet utnyttja den till sitt maximum utan att den uppvisade några som helst svagheter. Varje gång man provkörde den spred sig snabbt ett stort brett leende och man kände sig som om man skulle kunna hålla på i timmar med att basha trappor, droppa murar och dyka nerför branta hällar. Man kom nästan på sig själv med att göra högljudda motorcykelljud när man hade som roligast. Med andra ord en riktig liten båge med hård cred!

Tyvärr finns den inte ihopbyggd längre. Då ett av dämparfästena i magnesium sprack, blev ramen skickad tillbaka till Holland för att ersättas på garantin, och det dröjde lite för länge för ägaren innan det hela var klart. Så i vår ska den byggas ihop som en likadan replika av sin nya ägare, men med den lilla förändringen att den ska få ett nytt slags baknav monterat, ett Rohloff nav med 14 växlar internt. Det ska bli ett mycket intressant bygge att följa och förhoppningsvis testa, och vi får hoppas att ni får läsa och se fler bilder av den vid ett senare tillfälle.

/Tobias


 © Frost 2001-2002
www.frostnet.nu