TRASHED:Shimano Deore XT Skivbroms

 


Vad
: Shimano Deore XT skivbroms.

Var: Distribueras av Hallman, Inköpt på Cykelstallet.

Hur mycket
: Kring 2300 kronor för frambromsen, cirka 2500 kronor för bakbromsen. Ett set inkluderar ok, handtag, slang och en bromsskiva med tillhörande skruvar. 500 kronor för ett XT-framnav,700 kronor för ett XT-baknav, hjulbyggnad 200-250 kronor, ekrar 125-175 kronor ,separata växelreglage från 400 och uppåt.

Varför
: Efter att ha pumpat in pengar, resurser samt ett okänt antal vitrocksklädda ingenjörer i försöken att uppdatera navbromsen till år 2000 status, fattade Shimano reson och släppte, i samarbete med Italienska Grimeca, till slut en vettig skivbroms till den hungrigt väntande marknaden.
Vi har iakttagit utvecklingsarbetet på tävlingsbanorna i USA, sett Mike Kings och Dave Cullinans sponsrade riggar, och länge undrat hur de de där glimmrande skivorna egentligen skulle fungera på våra egna hojar.

Frost har under ett år utsatt ett par ok för tok i Stockholm med omnejd. De dagliga tristturerna till/från arbetsplatsen har mixats med digital- urbandropp, analog- skogsterräng och ett okänt antal rides till vattenhålet vid Fridhemsplan, LionBar. Shimano har valt att underordna sig samma bulthålsstandard vad gäller skivor som Hayes, vilket medför att de flesta skivbromsförberedda nav passar Shimanos pizzatallrik.
Oken däremot sällar sig till den internationella standarden, vilket egentligen inte är något problem då de allra flesta ramar och gafflar numera är utrustade med detta fäste. Konkurrenten Hayes använder sig däremot av ett helt annat sorts fäste, som en del säger är superiort gentemot Shimano, (den som väntar får se) som inte är kompatibelt överhuvudtaget med det internationella utan att en adapter används. Kolla detta noga innan ni slår till på någon skivbroms.


Monteringen på cykeln gick relativt smärtfritt. Den enda huvudvärken, och därtill den tristaste, uppstår vid centreringen av oket. Där tex den mekaniska Avid bromsen använder stora, vridvänliga rattar direkt på oket, och Hope en lättillgänglig kompensationsbehållare vid bromshandtaget för att snabbt och enkelt eliminera att beläggen drar på skivan, tycker Shimano att det är trevligare att fumla med ett gäng nanomillimeter tunna brickor när man skruvar på kalipern. Detta leder till svettdroppar plus ett antal av och påmonteringar med tillhörande jonglering med de papperstunna distanserna, innan man uppnår EXAKT rätt avstånd. Tålamodskrävande och osmidigt men effektivt när man väl har kommit fram till rätt kombination och avstånd.


Dessa bromsar har ett rykte om sig att behöva en längre tids inkörning för at fungera optimalt, något som Frost inte riktigt kan ställa sig bakom. Visst, vi körde inte LesGets downhillbana för att bränna in dem, utan gav oss helt sonika ut för att hoja.
Det tog några sessioner innan de började göra sig påminda, men därefter har de fungerat mycket tillfredställande, dock med en underlig glitch. Har man låtit riggen stå och dra några dagar så fungerar de inte 100 procent omedelbart. När man ger sig ut måste man från rullande applicera bromsen och , så att säga ”värma” upp den för att åter igen uppleva den där underbara lillfingerskraften.

Efter inkörningen belönas du med en enorm modulation och trivsam kontroll över hur mycket X.2000 upphejdande kraft du anbringar den 160mm stora skivan med. En, två eller tre fingrar. Välj själv. Resultatet blir ändå nosewheelies om du kramar handtaget för entusiastiskt , men det härliga är att du aldrig blir osäker över vart den kritiska punkten ligger i handtagets svep.
Två par kolvar används i ett ok istället som brukligt ett par. Ett par mindre och ett par större. Shimano resonerar att de mindre står för den initiala stabiliseringen av bromsskivan, oljudsreduktion samt för den där goa känslan i handtaget som kallas modulation. De större kickar in strax efter att de små har grabbat tag om skivan, och står för den där riktiga lokomotivupphejdande kraften.

Resultatet blir allt du kan tänkas behöva för din cykling. Dual, urban, dirt, cross-country, uphill, you name it. Har du en cykel behöver du bra bromsar, och då är dessa utmärkta. Bromsverkan är så skrattinducerande att alla cyklister någon gång måste uppleva det. Helt odramatiskt hejdas man av Den Osynliga Handen, gång på gång på gång. Det är rätt lustigt egentligen. Man kan frosta fortare, högre och hårdare men ändå säkrare med vetskapen om bromsarnas potential.

Ett set för ett hjul, med nav uppbyggt och monterat väger mer än en V-broms, men det spelar fan ingen roll längre. Dessa bromsars motorcykelism, dess opåverkanbarhet jämfört med suddgummihejdarna, det låga underhållsfrekvensen... När man väl har blivit varse skivbromsarnas superioritet så är övergången från v-bromsar till den Nya Tiden friktionsfri.
Undertecknad har lallat nog med bromsklossar som skall justeras i x ,y ,z riktningar samtidigt. Smuts, grus, vatten och små sega troll i bromshöljena, en något mindre önskvärd friktionskoefficient mellan fälg och kloss vid inte-klinisk-CPU-ihopmonteringshall-miljö, plus ett gäng andra jobbiga faktorer i ekvationen, så har du ett par vees som fungerar A-ok en gång: vid inköpet av cykeln bromsarna kom monterade på.
Skivbromsar eliminerar dessa problem i stort, men introducerar ett par nya istället. Shimano skickar visserligen ut sitt kit förmonterat och färdigblött, men det betyder inte att du kan lämna dem så på cykeln och glömma allt vad underhåll heter. Att blöda dem är nu inget gesällprov i urmakeri, men räkna med slabb och slisk om du är ensam.

Stålspunna slangar ingår också i setet. Det ser väldigt professionellt och durabelt ut, och är det naturligtvis, men är tyvärr Hades för en cykels finish. Att använda Bike-Cover eller liknande skyddstejp på utsatta ställen är ett måste om du inte vill se på medans stålormen sakta sågar sig igenom din mjuka aluminiumram. Vanlig, genomskinlig slang som snittas upp och träs över är ett hett tips.
Om din cykel inte är väldigt förberedd för skivor, så blir du tvungen att använda buntband för att routa slangarna den mest effektiva vägen mellan handtag och ok. Gör det snyggt, gör det skonsamt för ramen och gör det tight.
Det sista du vill tre mil ut i Hellas, är att en uppnosig gren hakar tag i slangöglan och helt sonika sliter loss den... Detta scenario har inträffat med ett annat fabrikat av bromsar, och resulterade i en trist promenad och avbruten lekstund. Tänk på detta när du dirigerar bromsslangarna.

Sammanfattningsvis kan vi säga att, JA!, skivbromsar är här för att stanna. Att fippla med v-bromsar är något som Da Dukes helst vill slippa i framtiden, och Shimanos XT är ännu en spik i kistan för gummihejdarna. En njutbar mix av modulerbar kraft, fingertoppskänslighet och en immunitet mot elementen gör detta till en vital komponent i dagens FR och DHhojar.
Frost säger fem Norrlands av fem möjliga! En åttatumsskiva finns också att köpa till för de där riktigt håriga nerfarterna. Märk dock att en passande adapter då måste inhandlas.

/Erol

www.shimano.com
www.hallmansports.se

 




© Frost 2002
www.frostnet.nu