TRASHED:MARZOCCHI Z1 CR
Vad: Marzocchi Z1 CR -2000

Fakta: 110/130 mm slagländ, dämpning med öppet oljebad, förspännbara fjädrar i båda benen, ställbar dämpning av både kompression och retur, vikt ca 2100 g.

Pris: ca 4800 - 5000 kr.

Var: Derby Sweden, eller deras återförsäljare. Vårt ex är inskaffat på Cykelspecialisten i Sthlm.

Bra: Mjuk och friktionsfri känsla, progressivt slag, väldigt lite flex, välgjord och överlag bra finish, mkt inställbar, reglage i aluminium och en snygg polerad finish.

Kasst: Eumm... vikt, för den som bryr sig om sånt, man måste köpa nya fjädrar om man vill ha den längre slaglängden, något dyr för den med begränsad budget.

Varför: Ända sedan Marzocchi lanserade sin första Bomber Z1 för några år sedan, har den varit ohotad som freeride gaffeln numero uno. Den har suttit på nästan varje stordroppande eller extrem åkande hoj som avbildats på bild eller i film under de senaste åren. Dessutom om man scannar nätet efter info om gafflar, så visar det sig att den alltid dyker upp som favorit hos hardcorecyklister, vare sig de kör freeride, enduro, urban eller dirt. Omdömena är alltid; hållbar, bra känsla, flexfri och ett suveränt mjukt slag.

Efter 6 månaders körning är det bara att hålla med. Undertecknad är helt och hållet frälst. Det mjuka och progressiva slaget ger en känsla av att vara bottenlöst, man bara flyter fram över alla former av ojämnheter och den sväljer glatt stora dropps. Med den här gaffeln blir ens vägval alltmer avancerade, och man kan börja köra över och använda diverse hinder som språngbrädor för att få ett bra flyt över terrängen. Helt plötsligt upptäcker man att man kan och vågar köra mycket mer aggressivt än tidigare, det som tidigare var avskräckande ter sig helt plötsligt problemfritt och körbart. Även när det gäller missade dropps och hopp, så har den visat sitt värde. Efter ett flertal nosedives med framhjulslandningar som följd, så har den snällt svalt allt och besparat mig från feta över-styret vurpor.

Inställningen av kompression- och returdämpningen ger en väldigt märkbar skillnad i hur gaffeln känns. Efter att vridit lite fram och tillbaka, så förundras man över att det kan kännas så stor skillnad på några vridningar hit eller dit. Man hittar efter ett tag sin speciella inställning, och sedan behöver man inte bry sig så mycket mer om att justera om den. Gaffeln har numera progressiva fjädrar, så även förspänningen av dessa ger en ganska märkbar skillnad. Om man ändå tycker att den inte känns rätt så finns det ett flertal fjädrar av olika hårdhet att köpa extra. Man bör vara medveten om att Marzocchi har bytt ut sina bussningar från och med 2000. De nya är av en mycket högre kvalitet och med bättre toleranser. Detta innebär att inkörningsperioden blir längre, och att den kan känns lite trög i slaget efter att man har monterat den, men det behöver man absolut inte oroa sig över. Efter ett tiotal längre körningar kommer den igång ordentligt och får den där ljuvliga Marzocchi känslan som man längtat efter.

Min åsikt är att detta är ett suveränt köp för den som vill ha en pålitlig och skön gaffel som man bara behöver skruva på, ställa in och sen inte bryr sig om. Om din terräng innehåller rötter, sten, dropps, branta hällar, hopp och allmänt stök, så är den gaffeln att ha. Och om du även brukar blanda upp din åkning med en del urban och dirt, finns det ingen anledning alls att tveka; den är som Marzocchi själva uttrycker det - bomber!!! Avslutningsvis kan man bara undra, om den känns så här bra med fyra tum, hur bra bör den inte bli med fem...

/Tobias

www.marzocchi.com© Frost 2001-2002
www.frostnet.nu